2020 Exhibition review, Jönköpings Posten
 
Recension, Ulla Strängberg  
https://www.jp.se/artikel/heinonen-ett-namn-att-lagga-pa-minnet

Heinonen – ett namn att lägga på minnet

Konstnären Sofia Heinonen återvänder till Jönköping med en utställning på Konstnärshuset Svavel. Målningarna har ett allvar och ett djup som imponerar, skriver Ulla Strängberg

Sofia Heinonen, uppvuxen i Jönköping, är tillbaka med ett tjugotal verk, vackert hängda i Svavels lokaler. Det frilagda teglet gifter sig fint med dukarna i en färgskala som spänner över brons, guld, koppar och olivgrönt.
Med ett undantag: ”Transition”. Ett stort verk som täcker nästan hela kortväggen där konstnären arbetat först med ett grundande lager akryl, därefter texturpasta och sist olja – en teknik som ger struktur åt målningen. Här ser jag, i min fantasi, det skrovliga berget, den blå fjällbäcken och bårder av vit snö som kantar landskapet. Och mycket riktigt har verket tillkommit med inspiration från studietiden i Norge.

Det första jag tänker på när jag kommer in i lokalen är William Turner, den brittiske 1700-talskonstnären och romantikern som målade sina landskap med färger som flöt ihop i en symbios som föregrep impressionismen. Och Sofia Heinonen är en modern romantiker. Hennes bilder är uttryck för föränderlighet. Som det förbirusande landskapet från ett tågfönster, som inspirerat till några av verken. För att ytterligare understryka rörelsen hänger dukarna lätt vinklade mot väggen. Effekten blir närmast skulptural.

På golvet ligger en målning, till synes lite planlöst utslängd. Vad händer med betraktaren när man ser den? Jag vill gå fram och undersöka, är den färdig? Vill konstnären avdramatisera konstverket, säga att det här är ett objekt som fallit offer för tyngdlagen...

 

Sofia Heinonens ambition är att undersöka tidsbegreppet, kopplat till rörelse och förändring, och alla verken i utställningen föreställer något som bara betraktaren kan avgöra. Hon leker med tidsbegreppet och hänger vissa verk med oregelbundna mellanrum så att man måste stanna upp och fundera över vad som händer när det regelmässiga uteblir. Det spännande som inträffar i mellanrummen!

På vissa verk har hon målat även kanterna, som att hon vill säga att målningen fortsätter fast du inte kan se den med blotta ögat. Bara i din fantasi kan du bygga på verket med dina egna associationer och minnesbilder.

Kanske har hon hämtat inspiration till de jordiga färgerna från Ölands alvar, när hon gick på konstskola. Men jag kommer också att tänka på ikonbilderna med madonnornas gloria. Hos Sofia Heinonen har arbetet med texturpasta, som hon lagt med spatel, resulterat i skimrande streck, vågor av guld som svävar över landskapet.

Den gode Turner inspirerades ofta av dramatiska händelser som skeppsbrott och eldsvådor. Heinonen bär all dramatik i sitt inre. Men mitt i all rörelse finns ibland ett ögonblick av absolut stillhet. Den infinner sig när man har stannat upp framför bilden och låtit sig fångas, av den väldiga horisonten som tycks oändlig, av markens gröda som glider över i det friska vattnet. Kanske är det så lätt att sugas in i hennes bildvärld eftersom det inte finns något som skaver eller oroar.

De väldiga himlarna, de gyllene stråken.

Men det är inte dekorativ konst. Här finns ett allvar och ett djup som imponerar. Sofia Heinonen är ett namn att lägga på minnet.

 

Ulla Strängberg 27 feb. 2020  

 
2020  Jnytt "Everything represents" Jönköping 
 
https://www.jnytt.se/artikel/konstverk-stalls-ut-kul-att-vara-hemma
2019 Exhibition review, "The distance of the horizon" Linköping. Östgöta Correspondenten, Christer Fällman 24/9 
https://www.corren.se/kultur-noje/recensioner/heinonen-undersoker-forflutenhetens-landskap-om6306359.aspx