top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

Går utom / too

Datum

Mars 2025

Plats

Stockholm

Duoutställning- Sofia Heinonen & Sara Elggren

Konstnärshuset (SKF), övre galleriet
Foto: Sissela Jensen

Intervju med Sofia Heionen och Sara Elggren

I denna utställning möts två konstnärers arbeten som utforskar rörelse, tid och kroppsliga erfarenheter genom upprepning och färgens påverkan, med olika metoder. Verken visar hur både kropp och material omformas genom tidens gång och repetition. Båda konstnärerna arbetar med det rektangulära formatet, där det textila materialet spelar en central roll. Gemensamma teman är relationen till materialitet, abstraktion och de suddiga ytorna i färgen, som genomgående präglar utställningens visuella uttryck. Verken bjuder in betraktaren till arbetsprocesser där förändringar i färg och ljus påverkar hur olika varande till synes verkar.

I Sofia Heinonens målningar undersöks hur färg och gestiskt måleri kan förmedla minnen och kroppsliga erfarenheter. Genom att ”sudda ut” färgen skapas en oskärpa som speglar hur minnen förändras över tid. Varje penseldrag och tecken är format av minnet och fungerar som ett kroppsminne. Heinonen arbetar gestiskt, där varje rörelse bär ett personligt innehåll samtidigt som det reflekterar sociala, kulturella och politiska sammanhang. Gesten släpper fram det undermedvetna och skapar en närvaro i måleriet utan förutbestämda regler, där ibland oväntade insikter och slumpen styr processen.

Genom att repetera rörelserna och röra sig mellan dukarna kan konstnären släppa kontrollen och fokusera på helheten. Utställningen inkluderar en begränsad färgskala och det rektangulära formatet, som ger möjlighet att ta större risker och nå en djupare närvaro.

Färgens och ljusets dynamik påverkas av omgivningen, och genom färgen utforskas gränsen mellan illusion och verklighet samt relationen mellan abstraktion och representation. Heinonen strävar efter att skapa en upplevelse som inte bara är visuell utan också fysisk och emotionell, där perceptionen är förankrad i vårt kroppsliga varande och våra sinnesintryck.

Sara Elggrens arbete i utställningen är en serie större och mindre spända vävda objekt. Varje vävs varp är uppdelad och färgad i partier, bunden i en enkel bindning där inslagstråden slås löst. Där varpar byter plats syns ett suddigt stråk av färg mellan varje slag. Utställningen är del av ett arbete i relation till vävnotan, det grafiska gränssnitt som uttrycker hur trådarna i en väv rör sig över och under varandra. Där en vävare förhåller sig till vävnotation ungefär som en musiker förhåller sig till notskrift, noterna möjliggör en vävd idé att bevaras, distribueras, eller återskapas, de komprimerar stor data, de skänker överblick, de bär precision i sin matematik samt estetiska form. De bygger på ettor och nollor, ett ganska enkelt system. Noterna kan också ses som en med väven parallell rumslighet, med sin x- och y-axel samt det rutnät som skapas däremellan, vilket fylls på innehåll respektive tomrum, och genom vilket tid och kroppar koreograferas eller genereras.

Om konstnärerna:

Sofia Heinonen (f. 1987) tog sin masterexamen i Fri konst vid Konstfack 2022 och har tilldelats stipendier från bland annat Konstakademien och Konstnärsnämnden. Verken finns representerade i flera konstsamlingar, inklusive Statens konstråd och Region Stockholm (Karolinska sjukhusets akutmottagning i Huddinge). År 2023 tilldelades Heinonen Martha Larssons Romstipendium, och under vintern 2024 tilldelades Heinonen residency på Villa San Michele på Capri, och arbetade med sitt måleri där.

Sara Elggren är bild- och textilkonstnär född 1986, baserad i Stockholm. MFA från Konstfacks masterprogram CRAFT (2016), och BA från Södertörns Högskolas Estetikprogram (2011). Fördjupade studier på bl.a Kyoto University of Art and Design, samt tillsammans med vävare i Japan, USA, Storbritannien och Sverige.

Elggren arbetar med vävda objekt och rumslig installation, med verk som utmärks av upprepning med förskjutningar och variationer i färg, ljus, och specifika material. Hon rör frågor kring vävens teknologi, kod, och gränssnitt, och vad det gör med hur väven upplevs; som en bild eller som ett system, som fri eller som strängt ordnad. Hur väven på specifika sätt håller viss data. Samt hur en sträng ordning genom hantverket förvandlas till något ytterligare och annat.

Den här utställningen får stöd från Riksförbundet Sveriges Konstföreningar.





bottom of page